21. november 2017.

Vajon honnan ered a muffin?

Vajon honnan ered a muffin?

A muffin (kiejtése: /'mʌfɪn/) egy süteményfajta, melynek két fő változata az angol és az amerikai muffin. Legelőször a 19. század közepén jelent meg Amerikában és innentől kezdve már az amerikai recept könyvekben is fellelhető. Legtöbbször kifejezetten erre a célra gyártott és vajjal vagy növényi zsiradékkal kikent muffinsütőben sütik meg.

 

Magyarországon is egyre népszerűbbek az amerikai, francia és német családok körében méltán kedvelt muffinok. Ezek a formában kisült apró sütemények rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthetők: a hozzávalókat néhány mozdulattal elkeverjük, a kapott masszát zsiradékkal kikent vagy papírformával kibélelt muffin sütő tepsibe kanalazzuk, majd 15–20 perc alatt készre sütjük.

Az elkészítési módból következően rendkívül könnyedén és sokféleképpen variálható. Az egyszerű fűszerek mellett a nyers tészta gazdagítható például asztalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, gabonapelyhekkel és csokoládéval, illetve sós változat esetén sajttal, sonkával és zöldségekkel. Készre sütve lekvárral vagy különféle krémekkel tölthető, és cukormázzal vagy tejszínhabbal díszített változata is ismert.

Sütőforma: A muffin sütéshez speciális muffin sütő forma szükséges, mely a háztartási boltokban és a nagyobb bevásárlóközpontokban könnyedén beszerezhető; általában 6 vagy 12 darab muffinnak helyt adó kivitelben. A formák készülhetnek alumíniumból, tapadásmentes bevonattal, illetve szilikonból. Az alumíniumformák esetében a tapadásmentes bevonat ellenére célszerű lehet papírkosárkákkal is kibélelni a muffinhelyeket, a szilikonból készült formák falára azonban egyáltalán nem tapad oda a tészta, így ezekhez nem szükséges papírkosárkákat vásárolni.

Megjegyzendő, hogy a különféle forrásokból beszerezhető alumíniumformák a jelentős árkülönbségek ellenére gyakorta minden tekintetben azonosnak hatnak, tehát vásárláskor tanácsos lehet szemügyre venni a kifejezetten olcsó termékekre szakosodott kereskedések kínálatát is.

Az elkészítés alapvető lépései:
A száraz hozzávalókat gondosan mérjük ki, szórjuk bele egy mély tálba, és keverjük össze.
Öntsük hozzá a folyékony hozzávalókat, majd néhány mozdulattal keverjük az egészet darabos (de nem lisztes) masszává.
Kanállal töltsük a masszát a sütőformákba. Ügyeljünk arra, hogy nagy igyekezetünkben is csak ¾-ig töltsük meg a formát, hogy a muffinoknak legyen helyük megnőni a sütőben.
Helyezzük a megtöltött formákat a sütőbe, és süssük készre a muffinokat.

 

Cimkék: muffin, története, sütemény, Classic Kitchen
Mondd el mit gondolsz

Keresés

Kategóriák

Friss cikkek

Gyakori cimkék