18. június 2018.

A legfinomabb vanília fagylalt receptje és tálalási ötletei

A legfinomabb vanília fagylalt receptje és tálalási ötletei

A vaníliafagylalt olyan alapdesszert, ami idénygyümölcsökkel, rumba áztatott mazsolával, más aszalt gyümölcsökkel vagy csokiöntettel, netán egy kis likőrrel meglocsolva tökéletes fagylaltkehely. De jól illik sütemények mellé vagy krémes desszertekhez is, a lehetőségek száma végtelen. Legyen szó piskótakockáról, piskótatekercsről vagy épp muffinról, 1-1 gombóc vaníliafagyi szinte új desszertté teszi. 

Arról nem is szólva, hogy egy-egy szelet tortát is lehet még fokozni némi vaníliafagylalttal, sőt képviselőfánk vagy profiterol is tölthető vele. Fagyival érdemes jeges turmixokat, shake-eket is készíteni, és ne feledkezzünk meg a jegeskávéról, aminek a lelke a vaníliafagyi.

Adhatjuk különféle gyümölcsös pitékhez, palacsinta vagy brownie mellé, bármilyen csokoládés vagy épp gyümölcsös kevert tésztához, de mártogathatunk bele kekszféléket, babapiskótát, puszedlit is. Egy szelet almás vagy meggyes rétes mellé porciózva pedig maga a tökély.
 VANÍLIAFAGYLALT HÁZILAG

Hozzávalók:
5 dl teljes tej (3,5 %-os zsírtartalommal)
6 db nagyon friss tojássárgája
1 dl habtejszín (min. 30%-os zsírtartalommal)
15 dkg porcukor
1 nagyobbacska rúd vanília

Elkészítés: A vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, magjait egy éles késsel kikaparjuk. A tejet a cukor felével tapadásmentes lábosba töltjük, hozzáadjuk a cukor felét, valamint a vaníliamagokat és a kikapart rudat is. Felforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzhelyről, és legalább 20-25 percet hűlni hagyjuk.
Közben a tojások sárgáit a maradék cukorral kézi habverővel krémesre keverjük. A már kihűlt – és a vaníliarúdtól megszabadított - vaníliás tejhez keverjük egy nagyobb üvegtálban. A tűzhelyen egy nagyobb edényben vizet forralunk, és ennek tetejére tesszük a vaníliás keverékünket. Folyamatos keverés mellett a gőz fölött besűrítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt. Az egészet alaposan elkeverjük, hűlni hagyjuk.
A fagylaltalapot a fagylaltgépbe töltjük, és kifagyasztjuk. Ha elkészült, jól záródó műanyagdobozba adagoljuk, és a mélyhűtőbe tesszük.
Mivel nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot, tartósítószert, nem tanácsos hónapokon át tárolni, de 1-2 hétig biztonsággal eltartható -18 fokon

A lehetőségek száma végtelen, próbáljátok meg ti is elkészíteni a házi vanília fagylaltot és díszítsétek kedvetekre.


Kategóriák: classic kitchen Cimkék: cookie
Mondd el mit gondolsz

Keresés

Kategóriák

Friss cikkek

Gyakori cimkék